Jak przygotować smaczne i zdrowe przekąski dla dziecka?

I tu uwaga drodzy rodzice, bo prawdziwe jest powiedzenie „czym skorupka za młodu nasiąknie…”. Jak dobrze wychować dziecko?
Niejedna mama zapewne codziennie staje przed dylematem, jaką przekąskę podać dziecku, by była smaczna, zdrowa i łatwa w przygotowaniu. Podajemy kilka ciekawych propozycji przekąsek dla dziecka.
/ 27.04.2011 14:54
I tu uwaga drodzy rodzice, bo prawdziwe jest powiedzenie „czym skorupka za młodu nasiąknie…”. Jak dobrze wychować dziecko?

Podwieczorek pod postacią przekąski może być daniem przygotowywanym na bazie mleka i/lub owoców.

Zobacz także: Jakich produktów unikać przygotowując posiłki dla dzieci?

Oto kilka pomysłów na zdrowe i smaczne przekąski dla dziecka:

Owocowy frut, czyli jogurtowy deser z musem truskawkowym

Lista zakupów na 1 porcję:

  • jogurt grecki – 2 łyżki,
  • maślanka – 1,5 łyżki,
  • płatki owsiane – 2 łyżki,
  • truskawki – 10 szt.,
  • cukier puder – 2 łyżeczki.

Przygotowanie:

  1. W blenderze zmiksuj truskawki, dodaj do smaku cukier puder.
  2. Wymieszaj jogurt z maślanką.
  3. Na patelni upraż płatki owsiane.
  4. W kubeczku ułóż kolejno jogurt, truskawki oraz płatki owsiane.

Omlet biszkoptowy z owocami

Lista zakupów na 1 porcję:

  • borówka amerykańska - 0,50 szklanki,
  • cukier puder - 1 łyżka,
  • jajka - 2 szt.,
  • mąka pełnoziarnista orkiszowa - 1 łyżka,
  • mleko 3,2% - 1 łyżka,
  • olej do smażenia - 1 łyżka,
  • sól - szczypta.

Przygotowanie:

  1. W misce białka zmiksuj ze szczyptą soli. Ubij na sztywno.
  2. W drugiej misce zmiksuj żółtka, mąkę, mleko, łyżeczkę cukru pudru.
  3. Do białek delikatnie wlej masę z żółtkami i dokładnie wymieszaj łyżką.
  4. Rozgrzej patelnię z łyżką oleju.
  5. Na rozgrzaną patelnię wlej ciasto.
  6. Omlet usmaż z obu stron.
  7. W blenderze zmiksuj borówki (następnie przetrzyj przez sito).
  8. Wylej na omlet sok z borówek.
  9. Wierzch omleta (jak borówki były zbyt kwaskowate) możesz posypać łyżeczką cukru pudru.

Borówki możesz wymieszać także z serkiem waniliowym. W przepisie możesz użyć też innych owoców sezonowych lub owoców mrożonych.

Zobacz także: Jak przygotować zdrowe przekąski dla kilkuletniego malucha?

Kasza manna z jabłkiem i rodzynkami

Lista zakupów na 1 porcję:

  • jabłko - 1 szt.,
  • kasza manna - 3 łyżki,
  • mleko modyfikowane - 7 łyżeczek,
  • rodzynki sułtańskie - 7 szt.,
  • woda - 1 szklanka.

Przygotowanie:

  1. Jabłko obierz i pokrój w ćwiartkę.
  2. Do garnka wlej wodę, wrzuć jabłko, rodzynki i zagotuj.
  3. Dodaj kaszę manną i dokładnie mieszaj aż kaszka nieco zgęstnieje (około 2 minuty).
  4. Kaszę zdejmij z gazu i zmiksuj. Gdy nieco ostygnie dodaj 7 płaskich miarek mleka modyfikowanego i wymieszaj.

Pieczone jabłko

Lista zakupów na 1 porcję:

  • banan – 1 sztuka,
  • cytryna – 0,5 szt.,
  • jabłko – 1 sztuka,
  • rodzynki sułtańskie – 7 szt.,
  • śmietana (30-36% tł.) - 2 łyżki.

Przygotowanie:

  1. Wykrój środek jabłka. Usuń gniazda nasienne. Pozostałą część jabłka, którą wykroisz pokrój drobno w kosteczkę.
  2. Drobno posiekaj banana i rodzynki.
  3. W jednej misce wymieszaj rodzynki, jabłko, banana oraz śmietanę. Skrop sokiem z cytryny.
  4. Włóż owoce do jabłka.
  5. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

Koktajl truskawkowo-porzeczkowy

Lista zakupów na 5 porcji:

  • maślanka - 2 szklanki,
  • mleko - 0,50 szklanki,
  • porzeczki czerwone - 1 łyżka,
  • truskawki - 1 szklanka.

Przygotowanie:

  1. Truskawki i porzeczki wrzuć do blendera. Zmiksuj.
  2. Dodaj maślankę i mleko. Zmiksuj.
  3. Koktajl można dosłodzić niewielką ilością miodu lub cukru pudru.

Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA